Darinka Sebenik, 09/14/2011

Mleko iz mlekomatov pod vse hujšim pritiskom

Foto: Anton Jarc

Zveza potrošnikov je s svojo objavo rezultatov vzorčenja mleka z mlekomatov očitno dodobra razburkala javnost in javno upravo. Vse bolj je jasno, da dve inšpekcijski službi ne delata usklajeno. Kot piše v današnjem Dnevniku pa so dodatne analize Veterinarske uprave RS potrdile, da število nevarnih bakterij Listerie monocytogenes v vzorcu mleka iz koprskega mlekomata ne presega dovoljene meje. Ob tem je tudi direktorica Vursa, Vida Čadonič Špelič svetovala porabnikom,  da naj mleko prekuhajo, kmetu pa, da na mlekomatu postavi vsem viden opozorilni napis in ugasne zavajajoči zvočni posnetek, ki promovira pitje surovega mleka.

 

Očitno so v soju medijskih luči vsi spregledali, da do zdaj surovo mleko iz mlekomatov še pri nobenem porabniku ni povzročilo zdravstvenih težav. Presenečni smo nad tem, kako z neverjetno lahkoto belo mleko postaja črno!

 

Združenje malih sirarjev je napovedalo javno pismo Zvezi potrošnikov Slovenije in strokovno razlago napak pri jemanju vzorcev ter interpretaciji rezultatov analiz, hkrati pa bodo predstavili pravo vrednost prehrane s surovim mlekom.  

view counter