Rado Stojanovič, 11/08/2011

Martinovanje v Ljubljani

Prvo novembrsko soboto, le šest dni pred godom svetega Martina, si je ožje staro mestno jedro Ljubljane ponovno nadelo podeželska oblačila. »Ljubljana bo 5. novembra Slovenija v malem,« so obljubljali organizatorji. In obljube so izpolnili.

 

Goriška Brda na Bregu, Dolenjska, Bizeljsko Sremič in Bela krajina na Čevljarskem mostu, slovenska Istra pred ljubljansko mestno hišo, Vipavska dolina in Kras na Stritarjevi ulici, Štajerska in Prekmurje na Tromostovju in vzdolž Cankarjevega nabrežja in različni ponudniki izvrstnih slovenskih dobrot razporejeni po starem mestu – to je bila podoba Ljubljane na prvo novembrsko soboto. Skupaj 87 stojnic je tokrat po ocenah organizatorjev privabilo okoli deset tisoč obiskovalcev.

 

Ob svečanem odprtju je direktor prireditve, Rado Stojanovič povedal, da je namen Ljubljanske vinske poti, da predstavi vso pestrost ponudbe Slovenije, in da je lahko za marsikaterega obiskovalca le začetek spoznavanja vinskih in kulinaričnih dobrot slovenskega podeželja. Obenem se je zahvalil za podporo pri organizaciji Turizmu Ljubljana in ljubljanskemu županu Zoranu Janković, ki pa je poudaril, da prireditev prispeva k pestrosti turistične ponudbe Ljubljane in zanesljivo sodi v prostor za promet zaprtega starega mestnega jedra. Simona Žugelj, slovenska vinska kraljica je povedala, da takšne prireditve prispevajo k promociji slovenskih vin in dvigu kulture pitja. Slednje so vsi trije govorci večkrat poudarili. Prisotne so nagovorili tudi baron in grajska gospoda z Gradu Sevnica. Njihov vitez pa je z odprtjem penine s sabljo tudi uradno začel prireditev.

 

Za popestritev so poskrbele kulturno-umetniške skupine, in sicer KD Pihalni orkester Brda, folklorna skupina KD Janko Divjak iz Kapele, Briški harmonikarji, skupina ljudskih pevcev in godcev Porini pa počini ter folklorna skupina Semiška ohcet.

view counter