Darinka Sebenik, 09/23/2011

Likovni in literarni natečaj "Tradicionalni slovenski ZAJTRK"

Foto: Darinka Sebenik

Minuli teden so otroci v vrtcih in osnovnih šolah prejeli poseben časopis, v katerem je objavljen tudi likovni in literarni natečaj za projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Vzpostavljena pa je tudi spletna stran www.tradicionalni-zajtrk.si, na kateri bodo objavljene vse aktualne informacije glede projekta in natečaja ter druge vsebine in gradiva. V projekt, ki naj bi se v prihodnje izvajal vsak tretji petek, so vključeni vsi vrtci in osnovne šole. Cilj tega pa je pomen kmetijstva, čebelarstva ter ohranjanja okolja v povezavi  z zdravo in uravnoteženo prehrane ter gibanjem predstaviti otrokom. Na zabaven način bodo tako spoznavali pomen zajtrk in uživanje lokalno pridelane hrane.

 

Akcija poteka na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z ministrstvoma za šolstvo in šport in za zdravje ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter Inštitutom za varovanje zdravja RS v letošnjem letu pripravilo projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«.

 

Glavna aktivnost tega projekta je zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah 18. novembra letos, ko bodo našim otrokom slovenski kmetje, kmetijska podjetja, čebelarji ter živilsko-predelovalna podjetja podarila osnovna živila (mleko, kruh, maslo, jabolka in med). Predšolski otroci (vrtec) bodo lahko sodelovali na likovnem natečaju za najbolj izvirno likovno delo, učenci prvega in drugega triletja osnovne šole pa bodo lahko sodelovali na likovnem natečaju za najbolj izvirno poslikano panjsko končnico. Učenci tretjega triletja osnovne šole pa bodo lahko sodelovali na literarnem natečaju za najbolj izviren verz/pregovor, vse starostne skupine otrok pa bodo lahko sodelovale na natečaju za najbolj izvirna logotip in slogan tega projekta, ki bosta tudi simbola »Tradicionalnega slovenskega zajtrka« v prihodnjih letih. Zadnji rok za oddajo likovnih in literarnih del je 28. oktober 2011, rezultati natečaja pa bodo predvidoma objavljeni do same izvedbe zajtrka v novembru.

view counter