Mag. Tomaž Poje, 10/04/2011

Državno tekmovanje v strižnji ovc letos v Semiču

Foto: Boris Grabrijan

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, revija Drobnica, Javni zavod Krajinski park Kolpa, Društvo rejcev drobnice Bele krajine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in KGZS – KGZ Novo mesto so v soboto, 1. oktobra 2011, priredili 16. državno tekmovanje v strižnji ovc.

 

Tekmovalce in občinstvo so pred začetkom nagovorile vse tri belokranjske županje: Renata Brunskole, Mojca Čemas Stjepanovič ter Polona Kambič, ki je tekmovanju s tem, da je tudi sama prijela za škarje in delno ostrigla eno ovco, dala zeleno luč.

 

Striženje z električnimi škarjami

16. državno tekmovanje v strižnji ovac - Semič (2)

Poleg tekmovanja, ki je potekalo v dveh kategorijah – ročne škarje in strižni strojčki, v obeh kategorijah pa so sodelovali moški in ženske. Ponovno je osvojil naslov državnega prvaka v striženju ovc z električnimi škarjami Alojz Novak, ki je v finalu s pribitki vred porabil dobrih 14 minut za striženje 10 ovac in prehitel sicer za nekaj sekund hitrejšega Andreja Škibina, ki pa je dobil slabšo oceno in tako pristal na drugem mestu. Tretje mesto je zasedel Pavel Novak.

 

 

 

 

 

Striženje z ročnimi škarjami

16. državno tekmovanje v strižnji ovac - SemičV kategoriji strižcev z ročnimi škarjami so se pomerili trije tekmovalci, najhitrejši pa je bil

Andrej Škibin, ki je v 18 minutah in 16 sekundah ostrigel tri ovce. Sledila sta mu Mojca Noč in Franc Kalister, oba pa sta pred leti že osvojila najboljše mesto.

Hkrati z državnim tekmovanjem je potekala tudi 9. državna razstava drobnice in - specializirana 2. državna razstava belokranjske pramenke. Čeprav je avtohtona pramenka najbolj razširjena prav v Beli krajini, pa smo tokrat prvič lahko primerjali tako številne reje na enem mestu. V imenu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznanja najboljšim rejam ovac in koz v Sloveniji v lanskem letu podelila državna sekretarka mag. Tanja Strniša, pomagala pa sta ji tudi županja Semiča Polona Kambič in Jože Simončič v.d. direktorja KGZ Novo mesto. Tokrat so najboljše ocene prejeli Jurček Konjar, Vera Lipičar, Simon Prekoršek, Peter Žemva, Uroš Macerl, Bojan Mohorič, Rudi Lakota, Peter Selakovič in Srečko Koren. Vsako leto se ocenijo vse reje v okviru devetih rejskih programov.

 

Najlepša ovca na 9. državni razstavi ovac

Nagrajeni najboljši rejci drobnice v letu 2011

 

 

Najlepša ovca Slovenije 2011                                       Najboljši rejci ovac v Sloveniji 2011

 

 

Priznanja pa so prejeli tudi lastniki najlepših živali belokranjske pramenke: za najlepšega ovna  Jože Gešelj, drugi in tretji sta bila Peter Selakovič in Izidor Grabrijan. Najbolje ocenjeno ovco je pripeljal: Simo Selakovič, drugi in tretji pa sta bila Izidor Grabrijan in Simo Selakovič.

 

Na prireditvi so bile na številnih stojnicah predstavljene najrazličnejše dejavnosti v povezavi z rejo drobnice in kmetijstvom. Tako je bilo mogoče okušati dobrote iz predelanega mesa, mleka in videti volne drobnice. Najmlajši, pa tudi manj mladi, pa so bili zelo navdušeni nad delavnico polstenja (videti pa je bilo mogoče tudi predenje, pletenje in šivanje), ki jo je z mojstricami iz okolice Adlešič pripravil Javni zavod Krajinski park Kolpa.

view counter