Miran Mate, 08/23/2011

AGRA 2011 - Slovenski študenti dobri inovatorji

Foto: Veterinarska uprava RS

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na sejmu AGRA že tretje leto zapored razglasila najbolj inovativen živilski proizvod, ki ga razvijejo ekipe študentov slovenskih univerz. Prvo mesto je zasedel izdelek proseni kosmiči z imenom Crunchy Milly.

Glavni cilj tekmovanja EcoTrophelia Slovenija v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih inovativnih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela. Hkrati s tem pa povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo z akademsko sfero in raziskovalci. To je dragocena praktična izkušnja, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski). Letos je bil poudarek na eko-inovacijah.

Letos je nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), prof.dr. Peter Raspor (Biotehniška fakulteta UL), mag Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Anka Miklavič Lipušček (Mlekarna Planika d.o.o.), dr. Darja Majkovič (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM), Janja Kokolj Prošek (MKGP) in Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), ocenila tri izdelke. O zmagovalcu je odločal seštevek ocen vseh članov komisije, in sicer ocen o pojasnjevalno-tehničnem dosjeju, javnih predstavitvah in degustaciji oziroma senzoričnih lastnostih.

Za najbolj ekološko-inovativen izdelek je bil razglašen izdelek iz skupine prosenih kosmičev Crunchy Milly, ki je polnovreden in hranilen obrok za hiter zajtrk ali malico. V škatli so vrečke za lažje odmerjanje in lažji izračun hranilnih vrednosti (ena vrečka predstavlja eno porcijo). Vrečke so užitne, izdelane iz ekološkega materiala – biopolimernih molekul ksilana, ki se ob prelitju z jogurtom, mlekom ali sadnim sokom raztopi, tako da pridejo proseni kosmiči v stik s tekočim medijem. Študentje so pri razvoju tega izdelka želeli uporabiti slovenske tradicionalne sestavine, ekološko proizvodnjo ter embalažo, priročnost in enostavnost za uporabo.

Drugo mesto je osvojil izdelek z imenom Hrust – sušene zelenjavne rezine, zdrav, slasten in drugačen prigrizek z visoko vsebnostjo prehranske vlaknine. Tretje mesto pa je zasedel izdelek Drobtinko – recikliran kruh.

Zmagovalno ekipo študentov so sestavljali Evgen Benedik, Katarina Borovšak, Gregor Šömen in Matej Šömen. Slovenijo bodo zastopali na evropskem tekmovanju EcoTrophelia Europe 2011, ki bo 9. in 10. oktobra 2011 na enem največjih mednarodnih živilskih sejmov ANUGA v Kölnu.

view counter