Miran Mate, 08/25/2011

AGRA 2011 - Ekološka živila v turistični ponudbi

Inštitut KON-CERT iz Maribora je predstavil možnosti ponudbe ekoloških živil na turističnih kmetij in v gostinskih obratov. Valentina Aleksič iz inštituta je dejala: »Pri ponujanju ekoloških živil imamo več možnosti. Odločimo se za tisto, ki nam in predvsem našim gostom najbolj ustreza. Izberemo lahko samo eko kotiček pri zajtrku, pripravljamo lahko eko jedi, jedi z ekološkimi sestavinami ter jedi z določenim deležem eko sestavin. Najbolj pogumni se lahko lotijo tudi eko menija, na primer eno kosila.«. Vedeti moramo, da morajo jedi vsebovati najmanj 95 odstotkov ekoloških sestavin, jedi z eko sestavinami najmanj eno. »Teh jedi ne smemo označiti s predpono eko, na primer eko juha, ampak prilepimo predpono eko sestavine - juha z eko bučo,« je nadaljevala Aleksičeva.

 

Inštitut KON-CERT Maribor je vodilni certifikacijski organ v Sloveniji na področju certificiranja integriranega in ekološkega načina kmetovanja. Konec lanskega leta je inštitut kontrolo opravljal pri okoli 5400 strankah, podeljenih pa je bilo okoli 30.000 certifikatov. Evropski podatki kažejo, da je v ekološko kmetovanje v Evropi vključenih 139 tisoč kmetij, ki obsegajo 4,8 milijona hektarjev zemljišč, kar je približno 4 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v EU. Med vodilnimi v Evropi so Avstrija, Italija, Nemčija, Francija in Španija.

 

Na svetovnem trgu po podatkih iz lanskega leta promet z ekološkimi pridelki in živili znaša približno 25 milijard dolarjev. Letna rast eko živil se giblje med 10 in 15 odstotki. Za Slovenijo so podani podatki iz leta 2009, ko je bilo pri nas 2096 ekoloških kmetij, kar predstavlja okrog 4,9 odstotka vseh kmetij. Certifikat je imelo 1853 kmetij, 243 pa jih je bilo še v preusmerjanju v ekološko kmetijstvo. Povprečna velikost ekološke kmetije v Sloveniji je približno 15 hektarjev. Ekološki kmetje v Sloveniji obdelujejo okoli 30.000 hektarjev površin, kar je približno 6 odstotkov vseh obdelovalnih površin v Sloveniji. Ekološka živila so dražja od konvencionalnih dražja od 10 do 300 odstotkov, podatki iz leta 2009 pa kažejo, da so bila ekološka živila v Sloveniji v povprečju za 82 odstotkov dražja od konvencionalnih.

 

Posvet na AGRI je Inštitut KON-CERT zaključil s predstavitvijo Izletniške ekološke kmetije Uranjek iz Planice pri Framu. Po predstavitvi ponudbe pa je Boris Uranjek spregovoril o prednostih in slabostih ekološke ponudbe živil. Prednost je ta, da je doma pridelana hrana, ki je kontrolirana, med slabosti zagotavljanje sledljivosti, stroške certificiranja, vodenje zapiskov in višjo ceno nabavljenih surovin.

view counter