Miran Mate, 08/26/2011

AGRA 2011 – Izjemno uspešen sejem

Foto: Bojan Jerič

Ob zaprtju vrat letošnjega sejma AGRA 2011 je Janez Erjavec, direktor družbe Pomurski sejem dejal: »Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA 2011 je še enkrat dokazal, da je prvovrstni gospodarski, strokovni, družabni in politični dogodek. Presežnost gospodarskega dogodka je dokazal s predstavitvijo 1710 razstavljavcev iz 27. držav, ki so predstavili kmetijsko tehniko vseh najrazličnejših in najprestižnejših svetovnih blagovnih znamk, živilsko in živilsko-pridelovalne industrijo, semena, zaščitna sredstva, pa tudi blago za široko potrošnjo. Strokovno plat sejma je izkazoval s strokovnimi razstavami, posveti in ocenjevanji. Med strokovnimi razstavami so bile v ospredju razstava živali in razstava rastlinske pridelave ter gozdno-parkovni nasad z gozdno učno potjo. Preko 50 strokovnih posvetov, predavanj, okroglih miz je dodobra obdelalo vse aktualne teme, ki se tičejo kmetijstva, kmetijske politike in podeželja. S šestimi strokovnimi ocenjevanji, ki so bila vsa mednarodna in na katerih je sodelovalo preko 1300 izdelkov, pa smo na sejmu preverjali kakovost v regiji osmih držav. Družabnost sejma AGRA pa se je odražala v več kot stotih dogodkih in prireditvah, med katerimi so bila resna tekmovanja, kot je državno prvenstvo sekačev, kasaške dirke in tekmovanje oračev, do družabnih, zabavnih prireditev in tokrat tudi zelo bogatega lunaparka.

 

Prav gotovo ima sejem tudi politično razsežnost, saj se po parlamentarnih počitnicah prvič srečajo predstavniki politike, da bi se ogreli za vroče jesenske razprave. Predsednik države dr. Danilo Türk, ki je tudi tokrat odprl sejem AGRA, je podčrtal pomen kmetijstva oziroma agrokulture, kot najosnovnejše in najpomembnejše gospodarske dejavnosti. Slovenski minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan je vnesel pozitivni duh in optimizem, ki so se je naselil v vso kmetijsko verigo, zato ni slučaj, da je prišlo prav na sejmu do podpisa kodeksa med deležniki v prehranski verigi.

 

Tudi odziv tujih ministrstev, ministrstev za kmetijstvo in delegacij je bil izjemen. V prireditev pa so bile vključene tudi ostale pomembne institucije, kot so Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Zavod za gozdove, ki je še prav posebej obeležil svetovno leto gozdov, pa kmetijske šole in drugi.

 

Prav odziv številnih tujih držav in regij kaže dober obet za prihodnje, četudi bo potrebno o tekmovati za tržišče in potrošnike, v tej in širši regiji in sejem s 120.000 obiskovalci in močno medijsko podporo, je prav gotovo izjemna promocijska priložnost, ki jo bodo izkoristili tisti, ki hočejo biti zmagovalci.

 

Pomurski sejem bo v letu 2012 zaokrožil pol stoletja organizacije kmetijsko-živilskih sejmov, in če je bil 49. sejem izhodišče za jubilej, potem smo lahko optimisti. 50. sejem bo prav gotovo priložnost za pogled v preteklost, ampak samo do te mere, da lahko iz tradicije gradimo prihodnost. Zaenkrat je še prezgodaj govoriti o AGRI 2012, kajti čaka nas še veliko dela in odprtih je še veliko vprašanj. Želimo si, da bi uspeli vsi dobri načrti in vizije, ki obetajo ohranitev slovenskega kmetijstva, živilske industrije in blagovnih znamk, da bi bili spoštovani vsi kodeksi in dogovori. Mi smo kot vedno optimisti in verjamemo v še boljšo AGRO.«

 

OSEBNA IZKAZNICA

- število razstavljavcev 1.710

- število sodelujočih držav 27

- razstavni prostor v halah 22.700 m²

- zunanji razstavni prostor 26.500 m²

- razstave živali 3.000 m²

- vzorčni nasadi, maneža, predstavitveni prostor -    15.000 m²

- razstavni prostor skupaj 67.200 m²

- število obiskovalcev 120.000

view counter